Skip to main content
Learn Krav Maga with IKMN!

Over Krav Maga

KRAV MAGA (afgekort KM) is hét systeem om jezelf zo goed en zo snel mogelijk te kunnen verdedigen. Waar je ook bent en in welke situatie je ook verkeert, je bent er klaar voor!

KRAV MAGA is een Hebreeuws begrip en betekent in het Engels “Contact Combat” oftewel contactgevecht. Krav Maga werd oorspronkelijk ontwikkeld in Israel voor het Israelische leger. Krav Maga is een moderne, praktische en beproefde wijze van zelfverdediging, zorgvuldig toegesneden op de huidige agressie in de wereld.

KRAV MAGA is een ‘’self defense and fighting system’’ met als doel een ieder, man of vrouw, ongeacht lichamelijke conditie, de mogelijkheid te geven zichzelf en naasten op een zo effectief mogelijke manier te leren verdedigen. Krav Maga werd ontwikkeld voor een breed publiek en is daarom te gebruiken voor het leger, justitie, veiligheidsdiensten en burgers.

KRAV MAGA is het specialisme van onze school. U kunt bij ons terecht als particulier en bedrijf om reguliere of speciale lessen, workshops en cursussen te volgen in het kader van zelfverdediging en weerbaarheid volgens het KRAV MAGA systeem. In de lessen trainen we de mentale en fysieke weerbaarheid, we vergroten de lichamelijke conditie, kracht en lenigheid en we leren om te gaan met agressie en stress. Ons instituut verzorgt wekelijkse lessen voor volwassenen (mannen èn vrouwen), tieners en kinderen op vele locaties in Zuid-Oost Nederland.

Krav Maga technieken worden gekenmerkt door een logische benadering van zelfverdediging- en gevechtssituaties, welke gebaseerd zijn op de natuurlijke reflexen van het lichaam. Hierbij kan men, na een korte periode van instructie, een relatief hoog niveau bereiken. Bij Krav Maga draait het niet alleen om kracht, maar vooral om het gebruik van de hersens.

Zoals iedere realistische vorm van zelfverdediging is Krav Maga niet aan regels gebonden, behalve natuurlijk de regels van de wet. De beoefenaar van Krav Maga zal dan ook indien mogelijk conflictsituaties proberen te vermijden, maar in het geval van een daadwerkelijke conflictsituatie, alles doen om zich te verdedigen. Kortom Krav Maga is een uniek systeem dat internationaal erkend wordt als een innovatieve, effectieve en zeer praktische zelfverdedigingmethode.

Wat maakt Krav Maga nu zo sterk?

Er zijn meerdere voordelen die het systeem zo aantrekkelijk maken. Relatief gezien is Krav Maga;

  • Makkelijk aan te leren
  • Effectief
  • Efficient
  • Technieken zijn gebaseerd op natuurlijke reacties
  • Het berust op praktijkervaring
  • Het is het beste ‘street-and-battle’-getest systeem ter wereld

Bovenstaande geeft dus aan dat de oefeningen die we geven niet zomaar bedacht zijn. Ze berusten op praktijksituaties die zich decennia lang hebben voorgedaan. Tijdens de les zal je wel merken wat we hiermee bedoelen.

Beschrijving van Krav Maga in de woorden van Imi Lichtenfeld:

“KRAV MAGA contributes to the mental, spiritual and physical improvement of the individual, enables him to defend himself or attack with maximum speed and effectiveness whenever necessary. A knowledge of KRAV MAGA enhances the self-esteem of the individual wherever he may be, whatever his nationality and fosters friendship and understanding among citizens of different countries.”

“KRAV MAGA fosters such traits as courage, self-confidence, composure, self-control, powers of concentration, emotional calm, inner discipline and respect for others, as well as the following physical traits: fitness, alertness, speed, strength, agility, endurance and coordination.”

TRAININGEN EN BENODIGDHEDEN

De lessen zijn nooit hetzelfde. De stof is zodanig gevarieerd dat de lessen nooit te voorspellen zijn.
Dat maakt de lessen zo aantrekkelijk; je gaat staand en/of liggend sparren (= oefenen), technieken doornemen in allerlei situaties.

Ook factoren als conditie, kracht, lenigheid of reactiesnelheid worden onder de loep genomen. Immers, waar zijn we als we de juiste technieken hebben, maar geen conditie of kracht. We hoeven geen super atleten te zijn, maar een beetje van alles is toch mooi meegenomen.

De eerste lessen zullen qua hardheid rustig zijn. Pas als je de juiste technieken onder de knie hebt, kunnen we wat meer ‘doorkomen’, omdat je je op de juiste manier kan verdedigen. Echter, wil je rustig blijven trainen hoe hoog je niveau en wat voor reden dan ook ( bijv. beroep, leeftijd of blessure), dan blijft dit mogelijk!

KLEDING EN MATERIAAL

We trainen in een lange zwarte broek, zwart IKMN shirt en (schone) sportschoenen. Voor de eerste keer kan je gewoon je eigen kleding meenemen, begin je echt met de lessen dan kan je het Krav Maga tenue via de sportschool aanschaffen (www.kravstore.nl).

Beschermingsmateriaal zoals een bitje en tok zijn verplicht voor de lessen. Overig beschermingsmateriaal zoals scheen- en wreefbescherming en bokshandschoenen worden geadviseerd (vooral voor de hogere levels) maar zijn niet verplicht.

Principes van
Krav Maga

VOORKOM LETSEL!

Krav Maga is geen wedstrijdsport, je hebt gewonnen als je veilig & heelhuids thuis komt.

NATUURLIJKE REFLEXEN

De Krav Maga technieken werden ontwikkeld als verlengstuk van natuurlijke reflexen van het lichaam. Deze natuurlijke bewegingen werden vervolgens verfijnd, gepolijst en aangewend om de verdediger behulpzaam te zijn.

SNEL & DIRECT

Verdedig en zet de tegenaanval in op de snelste en meest directe manier, ongeacht het uitgangspunt, waarbij u rekening houdt met de veiligheid van uw actie.

KWETSBARE PUNTEN RAKEN

Sla toe op elk kwetsbaar lichaamsdeel om overmacht op de aanvaller te verkrijgen.

WEAPONS OF OPPORTUNITY

Gebruik alle voor handen zijnde voorwerpen om u te verdedigen en de tegenaanval in te zetten.

GEEN REGELS

Bij Krav Maga zijn er geen regels of technische beperkingen (alles is toegestaan).