Heath Leavitt 
Head Instructor

Heath is Krav Maga Instructeur sinds voorjaar 2004 en heeft al meer dan 20 instructeurs opgeleid, waaronder 8 Experts.

Heath is geboren in Maine in Amerika. Hij was een goede baseball speler (pitcher) en volgde Karate lessen. Maar, de sport die hem definieerde als (top)sporter was wielrennen. Hij begon serieus te fietsen toen hij 15 was en heeft dit vervolgens 12 jaar volgehouden. Al snel ging hij fietsen bij een semi-professioneel team, had hij een Elite licentie en ging hij heel Amerika door voor wedstrijden. Vanaf zijn 18e tot zijn 22e ging hij regelmatig naar Europa om daar te racen en verbleef meerdere malen voor een aantal maanden in België om aan grote wedstrijden mee te kunnen doen. Wielrennen is een zware sport en vereist veel toewijding en discipline. Die eigenschappen zijn dan ook inherent aan Heath. Naast het sporten koos Heath ook voor een goede opleiding. Hij ging naar de universiteit om daar Engelse Literatuur en Journalistiek te studeren. Tijdens zijn studie werkte hij als schrijver/ editor voor de universiteitskrant. In 1997 kwam hij naar Nederland in het kader van een uitwisselingsprogramma van de Radboud Universiteit van Nijmegen. Zijn verblijf in Nederland beviel goed en Heath besloot te blijven. Hij is getrouwd met een Nederlandse vrouw, Kirsten. Samen hebben ze 2 kinderen, Grace & Gavin.

In de tussentijd was Heath begonnen met Aikido. Hij was gefascineerd door vechtsport maar miste bij Aikido de praktische toepassing. Hij zocht een nieuwe sportieve uitdaging. In 2003 werd Heath geselecteerd om mee te doen aan een survival cursus van de Boulder Outdoor Survival School. (https://www.boss-inc.com/courses/28-day-field-course) Dit is de zwaarste civiele survival cursus die er is, een survival van een maand in de wildernis van Utah in Amerika.

In dat jaar raakte Heath gefascineerd door Krav Maga, een zelfverdedigingssysteem wat tot toen nog vrij onbekend was in Nederland. In het voorjaar van 2004 werd hij Krav Maga instructeur na een zware opleiding gegeven door Master Eyal Yanilov van de International Krav Maga Federation (IKMF). Het was de eerste Krav Maga instructeurscursus in Nederland en Heath behoort dus tot de eerste generatie Krav Maga instructeurs in Nederland. In 2004 is hij gelijk begonnen met het geven van Krav Maga lessen in Nijmegen.

Heath volgt elk jaar vervolgtrainingen. Daarbij volgt hij regelmatig specialisatiecursussen in het buitenland. Bijvoorbeeld: In 2006 is hij naar Polen gegaan voor City Extreme, gespecialiseerd in urban close quarter fighting. In 2007 ging Heath naar Israel (de bakermat van Krav Maga) voor verdere specialisatie. O.a. het verdedigen van derden, verdediging in (rijdende) auto’s en wapentraining. In 2009 volgde hij bij de IKMF de specialisatie tot Kids Krav Maga Instructor bij Master Ze'ev Cohen (zie http://www.kidzkrav.nl/) In juni 2010 is Heath naar het befaamde Expert Camp gegaan in Israel waar hij onder leiding van Eyal Yanilov en Amnon Darsa is geslaagd voor Expert 1. In december 2010 heeft Heath met succes de Combat & Fighter's Instructor's Course van Krav Maga Global (KMG) in Budapest afgerond. In 2010 zijn Heath en Kirsten allebei full-time gaan werken voor Institute Krav Maga Netherlands. Het instituut heeft daardoor een grote professionalisering ondergaan en is de activiteiten en het team gaan uitbreiden.

In mei 2011 is Heath weer voor Expert Camp naar Israel gegaan, dit keer onder leiding van Master Avi Moyal en Amnon Darsa van de IKMF, om te trainen en helemaal up to date te zijn met de nieuwste ontwikkelingen binnen Krav Maga. Eind 2011 volgde hij de CQB Instructor's course van Master Tomasz Adamczyk in Polen. In januari 2012 heeft Heath in Budapest Expert Camp van Krav Maga Global (KMG) gedaan als voorbereiding op zijn examen in Israel. In maart 2012 heeft Heath de Primal Move National Instructor's course gevolgd in Budapest en is National Director geworden voor Primal Move.

In het voorjaar van 2012 is Heath weer naar Expert Camp van Krav Maga Global (KMG) in Israel gegaan en is daar onder leiding van Master Eyal Yanilov en Master Ze'ev Cohen geslaagd voor Expert 2.

In 2013 heeft Heath zich o.l.v. Peter Lakatos verder gecertificeerd in Primal Move namelijk PM Kids, PM Regeneration, PM Fundamentals 2 en PM Velocity. In 2014 vierde Heath zijn 10 jarig jubileum als Krav Maga Instructeur en 10 jaar samenwerking met Master Eyal Yanilov.

In 2014 en 2015 heeft Heath deelgenomen aan City Extreme van United Krav Maga. Ook nam hij deel aan United Winter Camp in Kolobrzeg, Polen. In april 2015 is hij geslaagd voor de gespecialiseerde cursus Red Tac One (Tactical Combat Medical course). In september 2015 heeft hij tevens de Krav Maga Air Marshal course volbracht. Na 3 jaar trainen voor E3, Expert 3 training (KMG E-Camp) in Israel en KMG E-Camp in Budapest en na gespecialiseerde trainingen van United Krav Maga in Polen is Heath op 21 december 2014 geslaagd voor zijn Expert 3 level. In mei 2016 is Heath weer naar Israel gegaan om daar de Krav Maga Instructor certificering te volgen van het Wingate Institute for Physical Education and Sports (nationaal sport instituut van Israel) en de Nat Holman School for Coaches and Instructors. We zijn trots dat we als instituut deze certificering hebben ontvangen. Het Wingate instituut staat garant voor instructeursopleidingen van de hoogste kwaliteit en bepaalt in Israel en wereldwijd de standaarden voor Krav Maga. 

In juni 2018 heeft Heath deelgenomen aan Expert Camp onder leiding van Amnon Darsa. Het was voor hem een eer om examen te kunnen doen voor Expert 4 bij Amnon, de instructeur die aan de bakermat stond van Heath's Krav Maga carriere. Na een loodzwaar examenweekend is Heath met een hele hoge score geslaagd voor Expert 4.  Heath behoort daarmee tot de absolute wereldtop in Krav Maga!

Wil je meer weten over Heath? Er is in de zomer van 2014 een korte documentaire over hem gemaakt:

 

Provided Physiotherapies